Ljubav ne traži razlog postojanja, ljubav JEST razlog za postojanje.

Dok gledam svoj BOR, shvaćam kako je više od simbola perioda u godini. Tri slova kada se nalaze u konstrukciji drugih riječi, daju sasvim novu težinu, smisao i značenje.
BOR, razBORitost, BORosane, BORba, BORbenost, naBORano, elaBORat….nabrajam tako i zaustavljam se do riječi izBOR.

Što znači imati izBORa?

U prvi mah čini se tolika sloboda, mogućnosti na dlanu i osjećaj kontrole. Kako je to samo divno, imati kontrolu, da svijet, ljudi i odnosi koje nas okružuju kako baš mi želimo! Da li je to tako? Ne, nije i ponekad Bogu hvala da nije.

Biram sreću, a ponekad sam tužna, biram smijeh, a ponekad mi se plače, biram ljubav, a ponekad osjećam izostanak ljubavi, biram iskrenost, a najiskrenije je biti neiskren, biram poslušnost a ponekad neposluh je ispravniji, biram moral, a ponekad se pitam što je to moral, biram prijateljstvo, a ponekad mi se dogodi neprijatelj, biram stabilnost a ponekad mi se dogodi nestabilnost, biram uspjeh a događa mi se neuspjeh, biram zdravlje a ponekad tijelo je bolesno….

I, kako onda osjećati da imamo izBORa, kada naočigled nam se događaju suprotnosti od onog što smo izabrali?

Prirodno stanje i (osnovna) potreba svakog od nas jest da voli i biti voljen. Kako onda se često kaže da ljubav boli? Ljubav ne boli, boli izostanak ljubavi.

Ljubav ne poznaje godine, vrijeme i kontekst. Ljubav je svevremenska, svepristutna i multidimenzionalna i nije (uvijek) dvosmjerna.

Ljubav ne traži razlog postojanja, ljubav JEST razlog za postojanje.

Izabrati ljubav samo kada može biti uzvraćena i dvosmjerna, pomalo je sebično. To bi značilo da nismo u stanju voljeti npr kada voljeni više nisu s nama, a ipak, svatko od nas ima nekoga tko je na fizičkoj razini izgubio nekoga, a ipak volimo ih, usudim se reći u čišćem obliku i na ispravniji način, onaj bezuvjetni i bez očekivanja.

Ljubav je zakinuta što nema više riječi koje opisuju razna stanja ljubavi, kao što eskimi imaju više od 50 naziva za snijeg.

Dok ne izmislimo još barem 49 drugih riječi za razna stanja ljubavi, moramo koristiti riječ ljubav u govoru, ali što je govor? Tek samo 7%, one vibracije, energetski valovi, način na koji se odnosimo prema djeci, roditeljima, sestrama, braćama, supružnicima, partnerima, ženama, muževima, prijateljima, poslovnim suradnicima, kolegama pritom nebitno da li smo neke od njih izgubili na fizičkoj razini, što nisu više s nama….definira koliko smo u stanju voljeti.

Biram svjesno biti u stanju voljeti 100%, biram pružiti ljubav iako možda neće biti uzvraćena u obliku koji nam tog trena odgovara, biram s ljubavlju se odnositi prema svim odnosima u kojima jesam, neovisno da li mali i većinski dio, biram biti ljubav.

Kako onda zaključiti da nemamo izBORa, kada doista imamo? Izaberite ljubav i volite svoj izbor.